Güncel
Kurtarılan bölgelerde KYB’ye özel pozisyon
Irak’ın operasyonu gözleri ‘tartışmalı bölgelere’ çevirdi. Askeri üs, havaalanı ve petrol bölgelerinin Bağdat’a bağlanacağı Talabani’nin KYB’sine ise kritik pozisyonların verileceği belirtiliyor.
Mesut Barzani’nin bağımsızlık referandumudan geri adım atmaması üzerine Irak Ordusu ve Åžii HaÅŸdi Åžabi milislerinin operasyonuyla harita bir günde deÄŸiÅŸti. PeÅŸmerge 2014’te IŞİD’le mücadele bahanesiyle girdiÄŸi bölgelerden çekildi. Yeni harita baÅŸta Kerkük olmak üzere Irak anayasasında statüsü belirsiz olan bölgeleri yeniden tartışmaya açtı.
Karar’a bilgi veren bir güvenlik bürokratı, ilk aÅŸamada tapu kayıtlarında yapılacak düzeltmeler, Türkmenlere verilecek görevler ve benzeri konularda bir geliÅŸme olmadığını ancak Türkmenlere kaymakamlık ve vali yardımcılığı gibi benzeri pozisyonlar verileceÄŸini söyledi. Irak Ordusunun Erbil, Zaho ve Duhok gibi KDP kontrolundeki ÅŸehirlere yönelmesinin beklenmediÄŸini belirten güvenlik bürokratı, Kerkük’teki petrol sahaları ile askeri üsler ve benzeri kritik noktaların BaÄŸdat’ın kontrolüne gireceÄŸini ancak Talabani ailesinin partisi Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi’ne de ‘özel’ pozisyonlar verilmesinin planlandığı belirtti.
Irak Türkleri Kültür ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Mehmet Tütüncü ise Kerkük’te Barzaninin uyguladığı baskının bittiÄŸini belirterek “Åžimdi Kerkük üç etnik grubun eÅŸit yönettiÄŸi özel statü ve kendi güvenliÄŸini istiyor” dedi.
2003’ten itibaren Kerkük’e 750 bin Kürdün yerleÅŸtirildiÄŸini söyleyen Tütüncü, Türkmen ve Arapların ise tehditle evlerini terk etmelerinin saÄŸlandığını anlattı. YerleÅŸtirilen Kürtlerin Irak’ın yanısıra Türkiye, Ä°ran ve Suriye’den getirilenler olduÄŸunu vurgulayan Tütüncü “Kerkük’e sonradan getirilen Kürtler’in neredeyse tamamı gitti. Uzun yıllardır Kerkük’te yaÅŸayan Kürtler ise kaldı. Zaten onlardan kimsenin bir ÅŸikayeti yok. Nüfusun yüzde 10’unu oluÅŸturan Kürtler, onlar zaten Kerküklü kabul ediliyor” dedi.
HATAY SINIRINA KURŞUN GEÇİRMEZ DUVAR
TSK’nın Ä°dlib gerginliÄŸi azaltma (çatışmasızlık) bölgesine intikali kapsamında Hatay’daki sınır hattının bazı yerlerine askeri iÅŸ makineleri kullanılarak kurÅŸun geçirmez akordiyon siper örülüyor. Ä°dlib’in sınır komÅŸusu Reyhanlı ilçesindeki askeri hareketlilik dün de sürdü. Sınır hattındaki askeri iÅŸ makinelerinin gün boyunca mevzi kazdıkları görüldü.
Ä°dlib’deki çatışmasızlık bölgesine yönelik intikal kapsamında Hatay’a getirilen obüslerin etrafının 3 metrelik toprakla çevrili olduÄŸu dikkat çekti. Sınır hattının bazı yerlerine ise askeri iÅŸ makineleri kullanılarak kurÅŸun geçirmez akordiyon bariyerler örüldü. Öte yandan, çeÅŸitli birliklerden gönderilen zırhlı personel taşıyıcılar ile askeri araçların bulunduÄŸu 10 araçlık konvoy, ilçeye varmalarının ardından Suriye sınır hattı istikametine doÄŸru hareket etti.
Henüz yorum yapılmamış.